De omgeving van villa Espartalvilla Espartal weergeven op een grotere kaart

Espartal is een kleine villawijk in het park Costa Vicentina, een natuurgebied dat zich uitstrekt van de uiterste zuidwestpunt van Portugal tot aan Sines, ruim 150 kilometer noordwaarts. Het omvat een honderdtal huizen. Espartal ligt tussen twee baaien: Monte Clerigo en Amoreira.


Zicht op Espartal vanuit het oosten - Villa EspartalZeven kilometer naar het oosten ligt het stadje Aljezur. De middellandse zeekust ligt 25 kilometer naar het zuiden, evenals het Algarve-stadje Lagos. De luchthaven van Faro ligt op 110 kilometer. Lissabon ligt ruim 250 kilometer noordwaarts.

Espartal is niet goed te bereiken met het openbaar vervoer. U kunt voor uw verblijf het best een auto huren op de luchthaven van Faro of Lissabon. Vanuit Faro is een shuttle-taxi een alternatief. In Aljezur tenslotte, is een regulier taxibedrijf. Alle vervoersmogelijkheden staan hier uitgebreid beschreven.


Monte Clerigo

Zonsondergang bij Monte Clerigo - Villa Espartal


Aan de zuidkant van Espartal ligt Monte Clerigo. Het geldt als 1 van de beste surfplekken van Portugal. Gelukkig valt er ook goed te zwemmen. Monte Clerigo zelf is niet meer dan een vijftigtal kleine huisjes, met een tweetal restaurantjes en barretjes. Voor de rest wordt er genoten van zand, zee en kliffen. Vanuit Villa Espartal is het 250 meter lopen via een duinpad naar het strand van Monte Clerigo, of een kleine 400 meter via de asfaltweg.Amoreira

Strandopgang aan de zuidzijde van Amoreira - Villa Espartal


Net ten Noorden van Espartal ligt het strand van Amoreira. Dit wordt van Espartal gescheiden door een (doorwaadbare) rivier, die naar Aljezur voert. Zowel aan de noord- als aan de zuid-zijde van de baai is een restaurantje, en dat is dan ook alles. De baai is adembenemend mooi. De trap op bovenstaande foto is vanuit villa Espartal te bereiken via een duinpad (zo'n 400 meter), ofwel per auto via een gravelpad (zo'n 500 meter).Naar de beelden van de webcam van Amroreira - Costa VicentinaAljezur


De vesting bij Aljezur - Villa Espartal


Espartal kent geen voorzieningen. Het 7 kilometer oostelijk gelegen dorp Aljezur wel; onder meer banken, een grote dagelijkse groente- en vismarkt en een supermarkt, die dagelijks (ook op zondag) geopend is van 8.30 uur tot 20.00 uur. Op de eerste zondag van de maand is er een vlooienmarkt (feira de Velharias), op de derde zondag van de maand een 'gewone' markt (groente, kleding en huishoudelijke spullen). In Rogil (5 kilometer noordwaarts) is diezelfde gewone markt een week later (dus de vierde zondag).

Het oude deel van Aljezur heeft wortels tot de veertiende eeuw, met als voornaamste attractie de Moorse vesting.
Monchique

De bergen van Monchique - Villa Espartal


Vanuit Espartal zijn de bergen van Monchique goed te zien. Hemelsbreed is de afstand nog geen dertig kilometer.

Monchique is een van de belangrijke Portugese health-resorts, omgeven door de bergen van de Serra de Monchique. Er zijn warme zwavelbronnen met baden en een sanatorium in het nabij gelegen 'Caldas de Monchique'. Hoogste punt van Monchique is de berg Foia, met een hoogte van 902 meter en uitzicht op zowel Middellandse Zee als Atlantische Oceaan. Rond Monchique zijn veel wandelmogelijkheden. Het dorp Monchique is zo'n drie kwartier rijden vanaf Espartal, over een zeer goede, nieuwe weg. Iets ten zuiden van de weg Aljezur – Monchique ligt een fors stuwmeer, de Barragem de Odiaxere. Schoon, rustig en heerlijk om in te zwemmen.

Het gebied tussen Aljezur en Monchique is zeer geschikt om te mountainbiken of te wandelen. Bovendien loopt er vanaf Aljezur een verbindingswandelpad naar de Via Algarviana, oftewel GR13, een 300 kilometer lange wandelroute door de bergen van de Algarve.
Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.

Espartal ligt midden in dit natuurpark.

Met het stichten van dit park in 1995, wilde de Portugese overheid voorkomen dat de Portugese westkust dezelfde ontwikkeling zou ondergaan als de zuidkust ten westen van Faro. Tot één kilometer binnen de kustlijn mag niet worden gebouwd en hoogbouw is langs de 80 km lange kustlijn al helemaal uit den boze. Het totale park heeft een oppervlakte van ruim 60.000 ha land en bijna 30.000 ha zee.

Naast een grote verscheidenheid aan planten en zoogdieren (otters, dassen, lynxen) is het vooral de vogelrijkdom die kenmerkend is voor het gebied. Rond de rivieren vindt u reigerachtigen, ooievaars en ijsvogels. De kliffen bieden een prima broedplaats voor slechtvalken. Nóg opmerkelijker is het feit dat dit de enige plek ter wereld is waar ooievaars in de zeerotsen nestelen.

De stranden, met als ‘epicentrum’ Aljezur, behoren tot de beste surflocaties van het land. De variëteit is enorm: uitgestrekte zandstranden worden afgewisseld met kleine baaien omringd door kliffen en enorme rotsen.

Sinds 2012 lopen er door het park twee aaneengesloten wandelroutes van in totaal 350 kilometer: de 'Rota Vicentina'. Er is een mooie nederlandstalige site met een gedegen beschrijving van de stranden, dorpen, flora en fauna in het park.Lagos

Lagos is de meest westelijk gelegen stad van de Algarve, op zo'n 25 kilometer van Villa Espartal. Het telt zo'n 25 duizend inwoners. De stad kijkt van een aantal heuvels uit over de middellandse zee en heeft een boulevard, met een jacht- en vissershaven. De binnenstad is fraai en heeft nog steeds het originele stratenpatroon. Er zijn tal van historische gebouwen en een groot deel van de 800 jaar oude stadsmuren. Lagos heeft zijn kleinschaligheid en ontspannen atmosfeer altijd behouden. Het is dan ook een aangename dagtocht vanuit Villa Espartal.


De haven van Lagos - Villa Espartal


Lagos wordt omringd door zeven zandstrandjes, met schilderachtige rode of goudgele rotsen. De beroemdste van deze rotsformaties is de Ponte de Piedada. De strandjes liggen vrij besloten, na enig klauterwerk valt wordt er een kindvriendelijk snorkel- en zwemparadijs bereikt.


strandje bij Lagos - Villa Espartal


Veel informatie over Lagos is te vinden op de nederlandstalige site 'Lagos, parel van de Algarve'.